0

Träning vecka 2 2023

I tisdags var vädret plötsligt lite samarbetsvilligt – solen sken vackert när jag satt och jobbade och när jag slutade vid 14-tiden var det fortfarande soligt, 8 plusgrader och bara en svag vind, så jag tog mig snabbt ut och började lägga spår till grabbarna.

När jag var klar med spårläggandet gick dock solen i moln, men inget regn och fortfarande milt så det var rätt skönt ändå.

Soligt och fint, 8 plusgrader!

Spåren la jag på den gamla potatisåkern, alltså mest sandjord och lite gamla rester av potatisblast.

Medan spåren låg till sig tog jag en kort promenad med alla tre och sen var det dags för Dunits spår, ca. 100 meter rakt fram, lite godis på några ställen. Han spårade riktigt fint och kunde nog gått lika långt till, han är ganska lugn och sansad, driver lite i vinden men det blev bättre och bättre och nästa gång får spåret allt bli lite längre för hans del. Vädret var så milt att han var ok att spåra enbart i sin för dagen helt nya Kevin jumper.

Dunit spårar i sin nya fina Kevin jumper

Nästa ut var Griseo, som till skillnad mot Dunit lägger mycket energi på att slita och dra, snurra runt, kolla in både spåret och området runt det… puh, jag får hålla i rätt bra för att han inte ska fara iväg åt alla håll hela tiden. Men när han koncentrerar sig går han riktigt fint. Jag försöker att inte säga så mycket, inte störa utan låta honom jobba fritt då han gärna försöker fråga mig ibland. Hans spår var nog drygt 200 meter. Nu hade han lite sned motvind på första sträckan och det märktes skillnad jämfört med andra sträckan som gick i sned medvind – mycket mer koncentrerat spårande på medvindssträckan. Jag tror att han, pga att han är oerfaren, försöker ta in alla lukter som kommer farande när han har vinden mot sig och det gör att det blir lite vimsigt. Han är ju dessutom mitt i tonåren, 18 månader just i tisdags, så jag tar det lugnt och låter honom utvecklas i sin egen takt.

Griseo spårar – här på slutsträckan riktigt samlat och fint!

Jag kastade en boll till både Dunit och Griseo i slutet, istället för att lägga ett slut – ett bra sätt om man inte är säker på att hunden klarar av att spåra hela spåret och dessutom slipper man att de får slutbelöningen i nosen om vinden ligger på från det hållet. Dunit var inte alls intresserad av bollen jag kastade till honom, han vill fortsätta spår, men Griseo blev nöjd när han fick sin boll, han hade å andra sidan använt rätt mycket energi på att dels spåra, dels flänga omkring samt förstås släpa på mig. 😉

Klantigt nog lyckades jag kasta upp bollen i en av ekarna så jag fick ägna närmare 5 minuter åt att med hjälp av långkopplet och Griseos halsband få ner bollen, vilket till slut gick. Griseo for först omkring som en galning, han trodde att när jag kastade upp halsband och koppel i trädet så var det en ny rolig lek men jag fick honom att lägga sig och sen låg han fint kvar hela tiden tills jag fick ner bollen – bra träning och duktig kille!

Sist ut var Indigo, vars spår var närmare 250 meter. Han går så bra, det är verkligen synd att vi inte kan tävla pga att han går på Librela, för han spårar så himla fint! Lugnt och stadigt, flöt ut lite i vinklarna men det är pga att vi inte spårat på några månader och han blir alltid lite slarvigare då. Han blev VÄLDIGT glad för leksaken jag kastade till honom i slutet – hans gamla tävlingsbelöning som han ju inte kommer att få användning för på tävlingar mer, så den fick bli spårbelöning istället. Som han sprang sen! Mycket nöjd gammelman – helt otroligt att han ska bli 10 till våren, fattar inte riktigt vart tiden tagit vägen.

Indigo spårar som på räls

 

Fredag

Den här veckan har varit stökig; mycket på jobbet och även med våra egna företag, det är dags att ta fram allting inför årsboksluten, dessutom har jag haft ont överallt – min kropp gillar inte det här regniga blåsiga vädret som dragit in. Så det har inte blivit mycket träning alls, men idag skärpte jag mig och tog ett pass vardera med dem i träningshallen.

Indi var först ut och han var mest galen, han hoppade och skuttade och så fort vi inte gjorde något tillsammans så rusade han till städskåpet där jag har en del leksaker liggande. 🙂 Vi körde dock lite fysträning: först träning på att lyfta en framtass i taget och hålla den i luften, han klarar än så länge bara en knapp sekund men vi jobbar på att öka det, sen balans på balansben och slutligen lite backa (i lugnt tempo, inte helt lätt). Lite fritt följ på både höger och vänster sida hann vi också med, men sen fick det vara nog sa Indi – fram med leksaken! Och visst fick han den och sen sprang han som en tok tills han var helt slut… fast han ville förstås ändå inte sluta, egentligen. 😉

Kan tyvärr inte lägga in filmer här, då måste jag nog först ladda upp dem på Youtube eller nåt sånt, men här är ett klipp från en film jag tog på Indi. 🙂

Sen blev det Griseos tur, vi tränade på fotgående, försöker få honom rak, han vill gärna kolla på mig och då åker rumpan ut lite för mycket. Lite gripa och hålla apport, utan att tugga, jobbade vi också med, det går bra så länge han är stilla men att röra sig med apporten innebär direkt att han jonglerar med den, inte så mycket tugg egentligen, mer bara att han måste jonglera runt på den. Vi jobbar vidare med apporten, jag fokuserar på lugn och balans, så det är enbart godisbelöning, jag kände att när jag använde leksak fick vi med den högre energin och tuggandet/kampandet i leksaken och det är precis det jag inte vill ha i apporteringen.

Det blev även lite trampa på en target och runda en pall, vilket han gör bra.

Sist ut var Dunit och vi tränade på utgångsposition, tog hjälp av en target och då blev det lite bättre, han tenderar annars till att sätta sig lite långt bak. Tränade också på att han ska kunna hålla fokus på mig i fotgåendet även om jag har en leksak eller godis i vänster hand, går bra med godis, svårare med leksak. 😉 Körde en apportering som gick fint, han är riktigt riktigt bra på att apportera, något jag inte riktigt väntade mig av en whippet. Men han har överträffat mina förväntningar så jag borde väl inte vara förvånad. 🙂

Dunit tränar på att sitta i rätt position

Dunit med ny favvoleksak

Lördag

Fixade lite med rallylydnadsskyltarna i träningshallen och passade på att sätta upp en kort rallybana med skyltar från nyb. och forts.klass, 7-8 skyltar bara, några av dem är nya för i år. Jag tycker det är jättekul att lära in nya skyltar/moment så jag är glad och nöjd. 🙂

Först ut var Indi som fick köra den på både vänster och höger sida, han går upp enormt i varv och vill att jag ska plocka fram leksakerna men idag fick han bara godis för att försöka få honom att lugna sig lite… funkade sådär. 😉

Sen Dunit som fick gå med koppel eftersom vi måste träna lite på det om vi ska starta i nybörjarklass i år. Blir så lätt att man tränar utan koppel eftersom det är lite enklare. Han gick fint, han går dock med högre förväntan i lydnadens fotgående än i rallyn där jag använder ”kom” som signal. Får nog lägga lite träning på att få upp förväntan och tryck i rallyfotgåendet också, han är en ganska självständig hund som är mycket nyfiken på saker och ting, så tappar han fokus på mig så blir det lätt att han kan råka fokusera på något helt annat – något på golvet eller en doft eller liknande.

Griseo

Sist ut var Griseo som inte fått jättemycket träning på bana med skyltar men som sköter sig väldigt fint. I hans fall kommer det stora arbetet att bli att få honom att känna sig avslappnad med en massa hundar omkring sig. Jag tror iofs att han kommer att klara det bra, men det gäller att låta honom ta det i sin egen takt. Så jag tränar in en massa saker här hemma, sen gör vi det enkelt på klubben och så får vi se hur snabbt han vänjer sig – jag tror det går rätt fort, av vad jag såg när vi gick noseworkkurs i höstas; det tog inte lång tid för honom att bli helt avslappnad, det hände redan första kurstillfället. Han är en riktigt duktig kille och så himla snäll!

Ung och långbent

0

Återuppta bloggandet

Har inte använt bloggen nästan alls senaste åren men kom på att det kanske vore smart att använda den som en träningsdagbok för att hålla lite koll på vår träning. Jag tänker dock inte skriva ett nytt inlägg för varje träningstillfälle utan siktar på att skriva en gång per vecka, vi får väl se hur det kommer att gå. 🙂

Griseo sover under granen

0

Nytt rehab-besök

Igår var det dags för återbesök på rehab med Indigo. Vi har tränat ganska flitigt under de 3 senaste veckorna och det har gjort nytta – fysioterapeuten konstaterade att han rör sig bättre och bär upp sig mer, jätteskönt!

Vi ska fortsätta jobba med övningarna (samt några nya) över sommaren, lite simträning ska vi också försöka få till och sen blir det återbesök i aug – sept.

Indi var som vanligt glad och positiv och jobbade fint när vi tränade.

Trött och varm men som alltid glad – Indigo efter träningen.

På kvällen var vi inbjudna till att vara med på noseworkkurs som min vän Christina har, en deltagare hade förhinder så då fick Indigo och jag chansen att hoppa in. Kursen hölls i Degeberga stugby och även i hembygdsparken. Uppskattat av oss båda, framför allt Indi, som älskar att komma ut på nya ställen. Kul med träning också, det har blivit klent med det senaste tiden, förutom rehabträningen. Han gjorde bra ifrån sig överlag, tog ett tag för honom att komma igång men sen så… Förhoppningsvis kan vi göra doftprov till hösten.

Vi väntar på vår tur. Degeberga hembygdspark är ett jättefint område att träna nosework på.
0

Rehab med Indigo

Har tyckt ett tag att Indi inte riktigt varit helt fräsch i sina rörelser. I julas fick jag åka in akut med honom då han fick rejält ont på juldagen, efter en massa bus med Dunit på julaftons kväll. Först funderade jag på magomvridning, därav resan till akuten men en röntgenbild visade inget med magen – tack och lov! Några dagar senare fick vi komma på jourtid och en ortoped klämde igenom Indi, som dock inte visade något speciellt. Rimadyl 10 dagar och lite lugna promenader blev rekommendationen.

Tyckte att han blev bättre men han har varit ovanligt skällig och vaktig under våren, plus att han fortfarande inte rör sig riktigt bra. Väger för mycket gör han också, det hjälper ju inte (kanske 2-3 kg för mycket) och nån gång när Dunit och han busade så gnällde han till lite. Jag trodde då att Dunit lyckats sätta klorna i örat på Indi och tänkte inte jättemycket mer på det, vilket jag i efterhand klandrar mig själv en del för.

Nu för några veckor sedan skrek Indi till när han snodde runt med huvudet för att snabbt fånga en bit godis, när han låg på rygg på golvet (hans standard tigg-position) och senare samma dag tänkte han busa lite med Dunit och skrek då till igen när han rörde huvudet snabbt. Jag började oroa mig för diskbråck eller liknande och ringde direkt till djursjukhuset och fick en tid. För två veckor sedan var vi där – hela upplevelsen blev aningen stökig pga att Dunit börjat stressa när han lämnas ensam och jag därför fick ta med även honom. Ville heller inte lämna honom i bilen själv så han fick följa med in. TVÅ sociala hundar som samtidigt skulle pussa på sköterskan och sen veterinären blev lite väl bra, men vad gör man…

Vet klämde igenom Indigo och både hon och jag såg tydliga reaktioner när hon klämde på musklerna i fronten, speciellt de som går upp vid skuldran. Indi är både snäll och smärttålig så hans enda reaktion blev att han slutade flåsa när det gjorde ont, men det behövdes inte mer, det syntes tydligt var problemet sitter.

Vi fick tid till rehab redan veckan därpå (förra veckan) och träffade fysioterapeut Martina som varit med redan från början med Indigos långa resa efter skadan han ådrog sig vid 2 års ålder. Väldigt skönt med någon som känner honom sedan tidigare. Indi blev också mycket glad över att träffa henne, men lite brydd över att inte kunna pussad pga munskyddet… 😉

Vi pratade lite och kom fram till att eftersom Indi inte är den typen av hund som ligger lugnt och avslappnat när en person som han gillar klämmer på honom så var det lika bra att istället hitta övningar som jag och han kan göra här hemma och sen fick vi tid för återbesök om 3 veckor.

Så nu tränar vi, jag försöker få in 3 korta pass per dag, vissa dagar har det inte blivit så men de flesta dagar har det åtminstone blivit 2 pass. Vi jobbar med att få honom lösare/mjukare i musklerna runt skuldra/armbåge, som det är idag avlastar han framför allt vänster fram (kanske inte så konstigt då det är höger bak som han har dåligt med styr/känsel i efter diskbråcket). Jag har börjat med att träna på att stå jämnt med framtassarna – använder en target i storlek av ungefär A4 och jobbar på att få honom att stå bra på den. Även att hänga och gunga på balansbollen, träna på att ”buga” (vilket han tack och lov kunde sedan tidigare) och ta godis in mellan frambenen utan att flytta på någon av framtassarna (svårt!). Jag tycker nog redan att det gjort en del nytta – tidigare sköt han ständigt fram höger framtass när han stannade och ställde upp sig ”fritt” så att säga, nu stannar han ibland med båda tassarna parallellt

Vi ska fortsätta med dessa övningarna men också börja med att han ska stå på en balanskudde, en sån där K9 Fit bone största storleken, där till och med Indi får plats att stå. 😉 Jag ville dock först jobba med att få honom att stå lite mer jämnt innan vi börjar med kudden.

Han går också på Rimadyl vilket gör att vi tyvärr fick stryka oss från de doftprov i Nosework som vi kommit med på, men det viktigaste är ju ändå att Indigo mår bra så doftproven får vi ta sen. Tävlingsverksamheten verkar ju äntligen komma igång igen och vi är redan bekräftade en plats på ett doftprov i augusti, så förhoppningsvis är han pigg och fräsch igen då. I och med Rimadylen så ser man inte något speciellt på honom och han är mycket piggare än han var innan han fick medicin, samt faktiskt även mindre vaktig/skällig, tycker jag. Så helt klart har han haft ont – det är inte lätt när det smyger sig på och man dessutom har en hund som är väldigt smärttålig… Men jag är ändå lite arg på mig själv att jag inte insett tidigare att hans front blivit så påverkad.

Förmodligen kommer jag alltid att behöva jobba med honom för att hålla honom fräsch framöver – hans kropp har tagit en hel del stryck av knäskadan och diskbråcket, men det gör jag gärna, bara jag får behålla honom så länge som möjligt, min fina älskling!

Indigo njuter i solen, nu när värmen äntligen kommit. Det fanns dynor utlagda men han låg hellre direkt på stenarna…
0

Äntligen är våren här!

Det har verkligen varit en lång seg vinter, fast egentligen började inte vintern förrän i februari men nu så här in i andra halvan av mars känns det som att den pågått i evigheter. Men till slut… efter snöfall och vindar på 17-18 m/s så kom äntligen våren till Skåne i söndags!

Garibaldi och jag var iväg till Simrishamn och provade på att tävla nosework (inofficiell tävling) och på lördagen var jag lite orolig över hur det skulle vara att köra dit men söndagen grydde med strålande sol och vägarna var enligt Trafikverket helt okej. Det visade sig stämma, det fanns bara lite moddsträngar på vissa ställen.

Senare på eftermiddagen tog vi ett par sköna hundpromenader och kameran åkte med så det blev en hel hög med bilder. 🙂

Blå himmel, sol och nästan ingen snö kvar – underbart!

Husse och Indigo på promenad

Sorkarna verkar tyvärr ha ökat i antal senaste åren

 

En liten damm, full med sjöfåglar och i bakgrunden ser man vår gård

Bokskog

Murgröna

Träffade på våra ”grannar” rådjuren

Sigge sötnos, om tre månader fyller han 11 år!

Utsikt upp mot byn

Naturen har dekorerat träden med istappar

Gården och träningsplanen

Sigge

Gården igen, från annat håll

Sigge

Gården igen

Fångad i flykten

Mossbeklädda stenar i gärdgården

Ett av de rådjur som brukar röra sig på området runt gården och ibland även inne i vår trädgård

Kapat träd

Någon har lämnat kvar en gammal stege…

En av de fina ekarna längs tränignsplanen

Fröställning från kardborre

En massa gäss!

Vintergäck – vårens budbärare som kämpar sig upp genom snön!

 

 

0

Snöstorm!

Till slut fick även vi här i Skåne vinter… lagom till att man börjat känna att våren nog var på väg. 😯

Redan i måndags kväll började det snöa, men det var bara små mängder som kom under natten till tisdagen och sen även under dagen. Martin åkte från Lund tidig eftermiddag för säkerhets skull men det visade sig vara rena vägar hela sträckan. Men så framåt kvällen drog snön in, tillsammans med vindar på 18-20 m/s i byarna när det var som värst… På kvällspromenaden var det redan rena julkortet, kallt men vackert och inga direkta problem att ta sig fram. En del snörök men inte så farligt ändå.

Imorse vaknade jag redan innan klockan 6 av att nån hund låg och pep, jag tror att det var Garibaldi, han åt en massa snö på kvällspromenaden… då blir det lätt lite bråttom ut sen.

Tog en titt ut när jag tände ytterbelysningen och insåg direkt att det gällde att skotta innan man kunde gå ut med hundarna… Drivorna utanför ytterdörren var på en halvmeter eller mer, det var lite knöligt att öppna dörren för det låg en driva mot den plus att det rasade in snö i hallen. Som tur var stod det en sopkvast utanför dörren så jag fick undan det värsta och sen kunde jag rasta. Men vilket jäkla väder! Det blåste rejält hårt och snön, som var puderlätt pga kylan, piskade i ansiktet.

Medan jag rastade hundarna gick Martin ut i maskinhallen för att ta ut traktorn och ploga. Naturligtvis ville traktorn inte starta…. Men lite batteriladdning gjorde susen så efter frukosten gick det bättre och det blev plogat hela gårdsplanen och uppfartsvägen.

Vi höll koll på läget i trafiken genom Facebook, Trafikverkets tjänst och Google maps. Det var kaos i större delen av sydöstra Skåne, nästan ända upp till Kristianstad. Redan under tisdagskvällen hade det inträffat ett flertal olyckor med avstängda vägar som följd och många människor kämpade med att ta sig hem från jobbet, men för en del blev det till att övernatta där eller nånstans på vägen.

Under dagen har det också hänt en del i trafiken, dock verkar det främst ha varit lastbilar som haft problem, kanske för att rätt många människor valt att låta bli att försöka ta sig till jobbet. I Degeberga blev det totalstopp redan på förmiddagen och det tog hela dagen att få ordning på de runt 100 lastbilar (!) som fastnat där.

Helt galet! Tur att jag kan jobba hemifrån utan problem

Lunchpromenaden var allt annat än behaglig; hård vind och piskade snö – till och med hundarna verkade ogilla vädret; de som annars älskar snö. De var uppspelta och tokiga när vi var runt gården, där det var lä men när vi kom ut i de hårda vindarna var de inte riktigt lika entusiastiska. 😉

Det blev följaktligen inga långa promenader, istället passade jag på att träna inomhus på kvällen, då träningshallen blev ledig eftersom de som bokat inte ville försöka ta sig fram i ovädret.

Indigo fick träna lydnad, Garibaldi fick träna på nosework och Sigge fick leta godis. All tre verkade nöjda med aktiveringen. Jag ska skriva mer om träningen i en separat post tror jag.

Nu ikväll har det äntligen slutat snöa, i alla fall här hos oss, det ser dock ut som att det fortfarande snöar söder om oss. Kvällspromenaden blev lättare, dels pga det ganska ringa snöfallet och dels pga plogningsinsats av både Martin och han som plogar ”stora” vägen.

Det ska dock snöa en del till, både imorgon och på fredag, så vi får se hur det går…

0

Plötsligt händer det!

Jag har verkligen inte varit aktiv med min blogg, senaste inlägget var i februari 2017… Ärligt talat har jag inte haft nån vidare lust; sedan Indigo skadade sig för snart tre år sedan (alltså… fatta att det har gått nästan TRE ÅR! så när som på två månader…) så har mitt hundliv sakta men säkert kommit att handla mest om att tillgodose hundarnas behov av vardagsliv så gott jag kunnat trots noll inspiration samt att rehabba Indigo och ömsom hoppas, ömsom oroa mig för honom.

Visst, jag tävlade en del rallylydnad med Garibaldi tidigare och numera ägnar vi oss åt nosework, men Garibaldi och Sigge fyller 11 år till sommaren och även om de fortfarande är hur pigga och fräscha som helst så var det ju Indigo som var tänkt att bli min primära tränings- och tävlingskompis. Så när hans konvalescens bara förlängdes och det såg ut som att han nog aldrig skulle bli bra nog igen för att kunna träna och tävla så… tja, jag gav nog upp lite, får jag erkänna.

Men… ibland går det ju ändå bättre än väntat – Indigo är mer eller mindre friskförklarad nu! Självklart blir han aldrig som han var innan – tre stora knäoperationer sätter spår i kroppen och snedbelastningen han utsattes för under så många månader gjorde dessutom att han drog på sig ett diskbråck, men ändå… nu är han faktiskt riktigt bra! Själv tycker han att han är precis lika frisk som innan skadan, vilket ibland får mig att sätta hjärtat i halsgropen när han röjer loss. Det är en svår balans mellan att låta honom leva livet som hund och ändå se till att han inte tar sönder sig igen av ren otur.

Indigo själv har klarat de här jobbiga åren väldigt mycket bättre än vad jag har gjort, den saken är klar. Jag har nog inte alltid varit så rolig att leva med och min kära man ska ha en stor eloge för att han har stått ut med mig.

Så, nu blickar vi framåt – det har Indigo gjort hela tiden men nu gör även jag det. 😉

Idag var vi i Hässleholm för vattentrask för vad jag hoppas är sista gången, åtminstone som rehabåtgärd. Jag tror att detta var det 65:e besöket på djursjukhuset, varav 35 gånger har varit rehabbesök och de övriga varit veterinärbesök… Helt galet egentligen.

Nu hoppas jag att min nyuppväckta lust att blogga håller i sig… Just nu känns det i alla fall som att det kan tänkas göra det. Bloggen är ett synnerligen bra verktyg för att ha lite koll på träningen, plus att jag tycker det är kul att själv kunna kika bakåt och få hjälp med att komma ihåg vad som hänt i livet.

0

Nästan vår, sen plötslig vinter och så tillbaka mot vår igen!

Man får nog säga att väderomslagen är hastiga här nere i Skåne….. i slutet av januari var det vårkänslor här, det var nästan för varmt att gå med fleecejacka på promenaderna och jag började fundera på om vi kanske kunde vara riktigt tidigt ute och sätta fart med ogräsrensning i trädgårdslandet, innan ogräset liksom fått fäste alltför mycket.

Rena våren, trots att vi bara är i slutet av januari...

Rena våren, trots att vi bara är i slutet av januari…

Ljuvligt väder!

Ljuvligt väder!

Gröna rapsfält och blå vårhimmel redan den 26 januari

Gröna rapsfält och blå vårhimmel redan den 26 januari

Vintergäcken, som står i norrläge, var minsann på väg upp, inte lika tidiga som förra året men ändå... på gång!

Vintergäcken, som står i norrläge, var minsann på väg upp, inte lika tidiga som förra året men ändå… på gång!

Efter den här försmaken av vår blev det lite mer ”Skåne-vinter” igen… grått och disigt, samt en del rimfrost. Vackert med rimfrost men i övigt mest kallt och ruggigt.

Man ser verkligen inte långt när det är så här dimmigt.

Man ser verkligen inte långt när det är så här dimmigt.

Rimfrost är så vackert!

Rimfrost är så vackert!

Fast att det inte var sån stämning i verkligheten när jag tog bilden (jag bara slängde iväg ett snabbt tryck med mobilkameran) så blev själva bilden vacker men lite kuslig, lite GoT över den tycker jag...

Fast att det inte var sån stämning i verkligheten när jag tog bilden (jag bara slängde iväg ett snabbt tryck med mobilkameran när vi var ute och rastade) så blev själva bilden vacker men lite kuslig, lite GoT över den tycker jag…

Nå… nu är ju vintern knappast slut redan i januari och som vår arrendator sa: ”Kommer det nån snö så kommer den i februari” och visst fick han rätt…. Vinter blev det och det med besked!

Må vara att vi inte riktigt bor på Österlen men vi bor i alla fall ”close enough” för att det berömda vinterfenomenet även drabbar oss. Det blåser ju ofta rejält här nere och i kombination med snö (i alla fall när det är nån minusgrad och snön är torr) ger ”intressanta” fenomen.

På onsdagen såg det ut så här... inte en chans att man ser till grannen 350 meter bort...

På onsdagen såg det ut så här… inte en chans att man ser till grannen 350 meter bort… Notera den rejäla drivan rakt fram, den är nog upp emot 1 meter…

Även på innergården blev det drivor lite här och var

Även på innergården blev det drivor lite här och var

Träningshallen - man skulle ju kunna tro att vi bor i Norrland...

Träningshallen – man skulle ju kunna tro att vi bor i Norrland…

Spännande driva

Spännande driva

Men snö är rätt vackert ändå

Men snö är rätt vackert ändå

Det började snöa lite lätt på tisdagen och redan på onsdagen var det besvärligt väglag. Det fortsatte att snöa och vinden tog i rejält och det är ju då det blir jobbigt… vissa ytor har barmark medan det alldeles intill kan ligga en driva på nån meter eller så. Redan på onsdagen låg en rejäl driva och slingrade sig på gårdsplanen, medan marken runt om den var nästan helt bar….

Spännande driva

Spännande driva

Vi hade turligt nog, redan i höstas, införskaffat ett snöblad till traktorn MEN det saknades en pryl för att hydrauliken skulle funka. Den prylen har en kompis fixat till oss men den låg fortfarande hos honom och vi insåg att vi behövde ploga så att kunderna kunde parkera på gården plus att uppfartsvägen sakta men säkert blåste igen. Så Martin trixade med hjälp av spännband och det funkade! Visserligen inte perfekt – bladet gick ju inte att höja och därför skrapade man med sig snön tillbaka igen – men tillräckligt för att få grusplanen okej.

Vroom! Nåja, det gick inte så fort - vi behöver få igång hydrauliken till bladet och vi behöver även snökedjor till traktorn för annars kör man väldigt lätt fast.

Vroom! Nåja, det gick inte så fort – vi behöver få igång hydrauliken till bladet och vi behöver även snökedjor till traktorn för annars kör man väldigt lätt fast.

På fredagen snöade det inte längre men det blåste desto mer och det fortsatte sen på lördagen. Detta gjorde att den ganska lätta snön förflyttade sig utan problem. Gårdsplanen var snart täckt av snö igen, denna gången inte i en hög utan istället ganska bred driva. Dt ser fint ut på bilderna med fullmånen på väg upp men det var riktigt kallt med blåsten och snön.

Fullmåne på väg upp

Fullmåne på väg upp

Garibaldi och jag på väg hemåt

Garibaldi och jag på väg hemåt

Skönt att komma in efter kyliga promenader

Skönt att komma in efter kyliga promenader

På sista kvällsrundan behövdes ingen pannlampa - med fullmåne och snö blev det ljust och fint ute!

På sista kvällsrundan behövdes ingen pannlampa – med fullmåne och snö blev det ljust och fint ute!

Vi åkte en sväng till stan på lördagen. Lyckades undvika att fastna i kö vid en bilolycka ungefär vid flygplatsen utanför Everöd, tack vare att vi kollade ”läget i trafiken”. På några ställen var det lite snödrev men det gick utan större problem att ta sig fram. Men några timmar senare när vi åkte hemmåt igen var det värre, nu gick det i 50 km/h på väg 19 där det annars är 90….

Vi traskade ett par rundor med hundarna och fick pulsa en del på grusvägen, när vi sen satt hemma i köket och drack glögg kom plogtraktorn och de var, som vanligt, snälla nog att även ploga hela vår uppfartsväg. På söndagen skulle det dock vara kurs i hallen hela dagen och eftersom det fortsatte blåsa under natten så fick Martin ta ut traktorn igen på söndag morgon och röja av gårdsplanen. Under dagen fortsatte det blåsa men det var inte riktigt så illa längre.

På lördageftermiddagen upptäckte vi en mindre rolig sak. Tidigare hade det blåst nästan rakt östlig vind, men under natten till lördagen vred sig vinden lite mot söder. Den vindriktningen i kombination med snön som far omkring är inte riktigt bra – det blåser in snö längs nocken på träningshallen, snön lägger sig på innertaket och eftersom vi håller ca 15 grader i hallen så töar sen snön och droppar ner genom plåttaket. 😦 Det händer inte så ofta, det är två år sedan sist och som sagt bara vid vissa specifika väderförhållanden och det är tyvärr inte så lätt att göra något åt, men förargligt är det. Vi har ställt ut skålar som fångar upp vattnet men lite dumt blir det ju för de som tränar där nu. Men de verkar generellt ta det med ro, tack och lov.

Vinden la sig under söndagkvällen och i går (måndag) var det nästan vindstilla och strålande sol, underbart väder! Jag boostade d-vitamin genom tre härliga rundor med grabbarna. Blev en del foton också, förstås…

Det har blåst upp en rejäl driva bakom träningshallen!

Det har blåst upp en rejäl driva bakom träningshallen!

Köksträdgården.... planerna på att rensa bort ogräs tidigt kom av sig....

Köksträdgården…. planerna på att rensa bort ogräs tidigt kom av sig….

Uppfartsvägen mot gården, på väg hem för byte till nästa hund

Uppfartsvägen mot gården, på väg hem för byte till nästa hund

Vackra fröställningar

Vackra fröställningar

Gari och jag på promenad

Gari och jag på promenad

Gården sedd från öster

Gården sedd från öster

Harkorsning

Harkorsning

Fasan?

Fasan?

När solen går ner blir det svalt, skönt att komma in i värmen!

När solen går ner blir det svalt, skönt att komma in i värmen!

Fortfarande ljust kl. 17.40, underbart!

Fortfarande ljust kl. 17.40, underbart!

Inte riktigt fullmåne längre (fast det syns inte på fotot, min telefonkamera är bra men inte SÅ bra)

Inte riktigt fullmåne längre (fast det syns inte på fotot, min telefonkamera är bra men inte SÅ bra)

 

Idag, på Alla Hjärtans Dag, blev det nästan vår igen! När jag körde från stan vid 14-tiden sa bilens termometer att det var 8 grader. Efter att bilen stått utanför affären en kort stund var temperaturen uppe i 16 grader! När jag rastade första rundan hade jag fleecejacka på men när jag bytte hund åkte den av och jag fick ta en huvjacka med bara ett linne under – jag höll på att smälta bort! Hundarna flåsade och flämtade också, de är inte vana vid värmen och även om de inte har nån jättetjock vinterpäls så har de ändå en del underull som precis har börjat lossa – jag måste nog ta fram Furminatorn och kamma igenom dem nån dag. Jag tog för övrigt årets första utomhusfika idag, sittande på trappen på baksidan av huset (söderläge) i 10 minuter innan solen försvann bakom byn uppe på kullen. Ljuvligt! Såna här dagar är rena energikicken.

Alla Hjärtans Dag börjar med en härlig soluppgång

Alla Hjärtans Dag börjar med en härlig soluppgång

Kl. 16.30 var det fortfarande 8 grader (termometern sitter i norrläge)!

Kl. 16.30 var det fortfarande 8 grader (termometern sitter i norrläge)!

På kvällen blev det Alla Hjärtans Dags-bakelse som jag hittade i lokala Konsumaffären. Så vacker att man knappt ville börja äta, den var dessutom lika god som den var vacker.

På kvällen blev det Alla Hjärtans Dags-bakelse som jag hittade i lokala Konsumaffären. Så vacker att man knappt ville börja äta, den var dessutom lika god som den var vacker.

 

0

Årskrönika 2016 och ja, jag är tillbaka…

Det är 1.5 år sedan jag bloggade senast – jag tappade lusten efter att Chili fått somna in i juni 2015 och sen har jag bara inte kommit igång igen. Men… nu känns det ändå som att det är dags; jag saknar att inte kunna titta tillbaka på vad som hänt och på Facebook blir det bara kortare postningar så nu tror jag att jag ska ta tag i bloggandet igen.

Så här en bit in på 2017 får det ändå först bli en genomgång av 2016  – så mycket jag kommer ihåg/kan utläsa från FB. 😉

Året började med att vi faktiskt fick lite snö i januari och vad man än tycker om snö och vinter (jag gillar det så länge det inte blir allt för galet mycket) så är det ju bara så mycket vackrare än när det är gråmulet och smutsigt och regnigt.

2016-01-15-15-16-39

Fantastiskt vackert med vinter!

2016-01-15-15-11-00

Gården i vinterskrud

2016-01-21-16-23-06

Soldnedgång efter underbar vinterdag

2016-01-21-16-07-03

Vackert!

Jag och Garibaldi tränade rallylydnad, ofta tillsammans med Åsa och hennes Fix-it men också tillsammans med Monica och hennes tre hundar. I slutet av januari åkte jag och Monica upp till Östergötland för att tävla dubbla klasser rallylydnad i Motala. Det gick riktigt bra för Gari och mig, vi fick ihop 79 poäng i ena klassen och 93 (vårt bästa resultat) i den andra och därmed fick Garibaldi även titeln RLD M.

2016-01-24-15-30-27

Garibaldi RLD M!

2016-02-20-19-55-09

Garibaldi vann både rallylydnadsbarometern och blev klubbmästare i rallylydnad!

På Åhus BKs årsmöte i februari visade det sig att Gari och jag blev klubbmästare i rally och även vann Rallylydnadsbarometern! Fantastiskt roligt med ny karriär för Garibaldi, efter att vi slutade tävla lydnad för några år sedan. 🙂

Våren kom tidigt, redan i februari hördes lärkorna drilla över fälten!

2016-02-23-16-18-29

Vårväder 23 februari!

Den 10 mars var det 10 månader sedan Indigo skadade sitt knä (jag ska skriva mer om hela den långa historien i ett eget inlägg nån dag). Han opererades i slutet av juli 2015, sen drog han upp det hela lite under konvalescensen men vi jobbade på med rehab under vintern och hoppades att det skulle räcka.

Vi började även träna lite lydnad och jag vet inte om jag eller Indigo var mest lycklig över det, vi var nog ungefär lika glada. 🙂

img_0138

Lydnadsträning samtidigt som husse testar en av sina nya kameror

Indi fick också vara lös på innergården och leka med sina älskade bollar, han var galet glad!

I början av april var vi med i TV! Första besöket med Indigo för knäskadan, på djursjukhuset i Hässleholm, sommaren 2015, höll de på att spela in Veterinärerna och vi blev tillfrågade om vi ville vara med. Jag tvekade först men bestämde mig för att det nog kunde vara kul ändå. Man kan se programmet i TV4 play så här i efterhand. Vårt inslag kommer 26 minuter in i programmet. 😀

http://www.tv4play.se/program/veterin%C3%A4rerna?video_id=3317172

Garibaldi hamnade också hos veterinärerna men slapp vara med i TV; i mitten av april fick han problem med en analsäck och fick sederas och spolas. Där rök de återstående rallylydnadstävlingarna vi hade anmält till och eftersom kvalperioden för SM tog slut i mitten av maj så blev det inte mer tävlat sen. Vi får se om vi drar igång igen; från och med 1 januari är det nya regler och man kan numera ta championat, då krävs tre resultat i mästarklass med minst 90 poäng. Vore ju ändå kul att avsluta hans karriär med ett championat….

I slutet av april var Indi och jag på återbesök hos veterinär Karin Löfqvist som opererade Indi förra sommaren. Det var något som inte var som det skulle, Indi hade fortfarande ont vid vissa rörelser och han belastade inte det benet fullt ut. Vi beslöt att hon skulle göra en artroskopi och – beroende på vad hon hittade – åtgärda vad som nu kunde tänkas vara fel.

Maj inleddes med massor av fix i köksträdgården, vi var lite sent ute men satte lök, sådde sallad och rensade och fixade. Vi ackompanjerades av fågelsång från lärka och näktergal, de första svalorna hade kommit och både raps och slån blommade och allting doftade honung, helt underbart!

2016-05-08-19-12-58

Slånbuskarna blommar!

2016-05-08-18-43-45

Småplantor som precis krukats om – tomat och chili hade jag sått i mängder!

2016-05-08-17-48-38

Ordning och reda i trädgårdslandet och i bakgrunden blommar rapsen – ljuvliga vår!

12 maj styrde jag kosan mot Jönköping där jag hämtade upp Inger och sen åkte vi vidare till Eva i Hjortkvarn där vi övernattade, dagen efter åkte vi tidigt mot Skavsta och därifrån tog vi flyget till Frankrike – det var dags för vår årliga resa till National d’Elevage, franska Beauceronklubbens rasspecial!

Vi landade på Beauvais och sen blev det hyrbil söderut, med destination Riom där vi skulle bo. Rasspecialen gick sen i en mindre by, Saint-Gervais d’Auvergne, ca. 30 minuter från Riom.

2016-05-13-17-28-35

Vi hamnade i en låååång kö på vägen mellan Beauvais och Riom, det visade sig vara en lastbil där chauffören haft lite otur…

2016-05-14-09-33-57

Kylig första dag på NE

2016-05-15-09-21-47

Söndagen bjöd på betydligt bättre väder, tack och lov!

NE var som vanligt trevligt, men söndagens bedömning tog galet lång tid och vi var både trötta och frusna när det äntligen var klart. Man vill ju inte åka innan det är slut när man åkt ända från Sverige för att se det… 😉

På måndagen styrde vi norrut och sen tillbringade vi hela tisdagen på Versailles – det var första gången för oss alla tre och det var en helt fantastisk upplevelse! Vi började ute då det var hysteriska köer för att komma in i slottet och det visade sig vara rätt sätt; vädret var helt underbart på förmiddagen när vi var ute, när vi sen gick i slottet mulnade det på lite. Vi tillbringade 7 h där, vilken härlig dag!

2016-05-17-10-46-53

Versailles, utsikt från bakom slottet

2016-05-17-13-54-05

Vi hade verkligen tur med vädret!

2016-05-17-16-44-22

Guld överallt, det är svårt att återge det på foto, det måste nästan upplevas

2016-05-17-17-30-49

De pampiga grindarna

I slutet av maj fick vi äntligen upp tunnelväxthuset, något sent men så blir det ibland.

2016-05-29-13-24-24

Det första tunnelväxthuset på plats. Garibaldi övervakar arbetet från sin plats i skuggan

2016-06-01-19-03-45

Ser som vanligt lite fånigt ut när man ställer in de här små plantorna, men om nån månad vet jag att det blir trångt som sjutton.

Så var det dags för Indigos artroskopi den 3 juni troligen även operation (beroende på vad vet. skulle hitta vid artroskopin). Det slutade med en operation för att få knäskålen att ligga rätt i fåran i benet; den fick inte riktigt plats som det var nu utan låg och skavde på kanten, vilket gjorde att han hade en konstant inflammation i knäet – inte konstigt att han haft ont. Operationen blev relativt stor då man tar bort en bit ben för att få plats med skålen. Han fick stanna över natten och vi hämtade sen hem en trött och halt Indi på lördagen. Han mådde inte alls bra av morfinplåstret som han skulle ha fram till tisdagen, jag hade svårt att få honom att äta och dricka – maten var väl ingen fara men när han inte ville dricka och urinen blev mer och mer mörkfärgad blev jag orolig. När så äntligen morfinplåstret togs bort tog det två timmar, sen både åt och drack han… puh!

En vecka senare fick vi åka akut till djursjukhuset då han trampade lite snett och blev halt, men det visade sig vara helt normalt att han var halt, tydligen hade han bara gått ovanligt bra de övriga dagarna… men vilken orolig tid det var… jag vågade knappt ta ut honom eftersom jag var rädd att han skulle ta sönder sig…. 😦

2016-06-10-16-38-02

Indi stressar inte direkt medan vi väntar på veterinären….

Sommaren blev riktigt fin och varm här nere i söder, många längre upp i landet klagade över mycket regn men här var det varmt och torrt, bönderna vattnade åkrarna konstant och vi njöt av värmen. Vi åkte på lite utflykter i närområdet, det var traktordag i hembyggdsparken och det var arrangemanget Öppen trädgård.

Efter en dryg månad såg det ut så här i tunnelväxthuset och vi fick sätta upp nr 2 och flytta in alla chiliplantor i det:

2016-07-02-19-21-32

Full fart i växhuset och definitivt trångt om utrymmet!

I mitten av juli fick vi godkänt av kommunen att ta vårt gästboende Annexet i bruk! Ett lååångt projekt som skulle varit klart ett år tidigare, men av olika anledningar drog ut på tiden något helt enormt. Skönt att ha det klart till slut!

2016-07-21-18-24-37

Annexet, godkänt av kommunen och äntligen klart att börja möbleras!

Semestern spenderades med att fixa klart i annexet, pyssla med alla odlingar, måla, röja bort gamla staketrester från en remsa på ca 2000 m2 och en hel massa andra saker som jag inte minns. 😉

Sista dagarna i juli fick vi besök av min bror med familj. Vi hade några jättetrevliga dagar – synd att vi bor så pass långt ifrån varandra.

2016-07-30-15-08-12

Min brorsdotter roar sig… 😀

Nånstans där i augusti lyckades Garibaldi göra sig lite illa i vänster framben då han hoppade efter en hoprullad matta jag bar… han glömde dock att han är 9 år, inte 9 månader och han gjorde en rejäl vurpa på gårdsplanen. Var lite stel den dagen men inte mer än så. Dock fick han under hösten ett par omgångar av hälta, det kom akut – verkligen från ett steg till nästa – så han fick ta det lugnt i ett par omgångar. I samma veva bytte vi foder då Doggy gjorde om sina foder och Gari inte längre tålde Light-fodret. Det tog lite tid att hitta ett foder som funkade men till slut landade vi på Kronch Main (Light) och det fungerar bra fortfarande. Dock gick Gari upp väldigt mycket i vikt pga viloperioderna och foderbytet (jag gav lite för mycket i början) – han har börjat tappa en del nu men det är några kilo kvar.

Under augusti skördade vi mängder från alla odlingarna, Martin bytte dörr till blivande hundstallet/förrådet och jag började måla huset samt även fönsterna på innergården – behövligt! Det blir färgbyte från (urblekt) blått till rött.

2016-08-07-11-52-09

Plommon, tomater, gurka och squash – alla odlingar levererar!

2016-08-08-06-43-46

Augusti – stubbåkrar och varma dagar

2016-08-08-17-18-40

Börjat måla gråstenslängan – det blir verkligen skillnad!

2016-08-25-10-32-14

Annexet börjar bli färdiginrett

2016-09-10-13-24-58

Lite tavlor på plats

2016-08-27-13-37-36

Skördat potatis, lök och bondbönor

2016-08-27-13-54-48

Tomater, plommon, gurkor, squash, aubergin, tomatillo och nån enstaka mild chili

2016-09-13-12-19-04

I mitten av september var det fortfarande sommartemperaturer!

Vädret var strålande genom större delen av augusti och långt in i september, underbart!

2016-10-20-16-46-11

Indigo i mitten av oktober, med nytt fint Eckers-halsband

I slutet av oktober var jag ute på en skogspromenad med Indi, det blev kanske lite längre än jag hade tänkt och han var mest van att gå på grusvägar. Dagen efter verkade allting ok på morgonen och lunchen men på eftermiddagen hände något – han flög upp och skällde på en grävmaskin som höll på att gräva igen ett hål utanför köksfönstret och efter det var han tvärhalt på höger bak (det opererade benet). Så pass halt att han på kvällen inte ens stödde på benet…. så illa har det inte ens varit efter operationerna. Han fick vila och några dagar senare var han rätt normal igen men helt bra blev han inte. Några veckor senare var vi hos sjukgymnasten och hon blev orolig, hon tyckte att hans knä inte kändes som det skulle så det blev bokat en tid hos veterinären som opererat honom. Jag som hade trott att hans knä var bra…. det kändes ganska knäckande. Vi fick tid i slutet av november.

Det var inte slut med oturen där – Sigge lyckades med att få en infektion mellan klo och pulpa, jag såg att han slickade, klon var hel men det var en ful infektion och klon fick tas bort. Provtagningen visade på e-coli-bakterier, alltså tarmbakterier, han hade förmodligen trampat i bajs. E-coli är ganska antibiotikaresistent så vi lät bli att behandla och lät kroppen sköta läkningen själv, vilket funkade utmärkt. Det tog tid innan han blev av med tratten, i och med att det var infekterat tog det ett tag innan det slutade vara och kladda, men sen läkte det fint och en ny klo har börjat växa ut.

Sigge försökte även ta livet av sig genom att svälja en bit råhudsben – eller rättare sagt försöka svälja för den fastnade i svalget. Det blev lite panik där – han fick nog luft men var väldigt irriterad och benbiten satt som ett platt kladdigt ”tak” i svaljet. Jag bände upp hans mun medan Martin försökte plocka ut biten med hjälp av en sån där kökspincett i plast men det lyckades inte. Jag fick en klämskada när Sigge stängde munnen med mitt finger emellan – nageln blev vackert blå sen – och medan jag satte ett plåster på såret som blev (en tandspets som trycktes in i fingerblomman) så lyckades Sigge hosta upp biten och sen… åt han upp den igen innan Martin hann ta den! Denna gången fick han dock ner den… jäkla hund! Blir inga såna ben mer… 😦

2016-11-07-12-42-01

Sigge – trött efter sederingen när klon togs bort

Även Garibaldi fick åka till veterinären – han hade ju haft problem med analsäckarna redan i våras och jag kände att det inte hade blivit riktigt bra. Som tur var visade det sig att det inte var något större fel, han har lite svårt att tömma analsäckarna själv så jag fick testa med att tillsätta en sorts fibertillskott till hans foder och det har fungerat helt perfekt. Det är inte helt billigt och det går åt en del om man ger varje dag men jag har lärt mig att det inte behövs, det räcker att han får det några gånger i veckan för att han ska hålla sig ”tömd”. Skönt att det inte var värre, det räckte liksom med sjuka hundar tyckte jag.

2016-11-11-09-40-18

Till slut fick även vi lite snö, i mitten av november. Den låg dock inte kvar många dagar.

När vi sen var hos veterinären med Indigo så kände både hon och hennes mentor igenom knäet och tyckte att allting kändes utmärkt… en lättnad naturligtvis MEN varför hade han då fortfarande ont? Det beslöts att ta några röntgenbilder på rygg och höfter för säkerhets skull och där hittade de något – höfterna såg bra ut (han är ju röntgad med A sedan tidigare så det räknade jag med) men däremot såg det skumt ut i ryggen på höger sida. Vi blev remitterade vidare till Din Veterinär i Helsingborg, där de har en CT, alltså en skiktröntgen.

7 december for Indi och jag till Helsingborg, jag lämnade av honom på vet.kliniken och åkte till min mamma några timmar. Fick hämta upp honom på eftermiddagen och fick även se bilderna – något såg tydligen skumt ut i hans knä?? Veterinären misstänkte en cysta eller nåt sånt. Nu började jag känna mig riktigt ledsen, skulle det aldrig ta slut med hans knä? Vi fick vänta nån vecka på slutligt svar; bilderna skickades först till specialister i England och sen kom svaret och så skulle det skickas till vår ordinarie veterinär. På fredagkvällen veckan efter ringde veterinären till slut. Det visade sig att det som de andra tolkat som en cysta var bara så som det ser ut efter operationen i somras, då man vidgade fåran för att få plats med knäskålen…. tydligen hade man missat att läsa det i journalen som vet. Karin hade skickat med i sin helhet… Riktigt dåligt faktiskt och jag hade alltså oroat mig sönder och samman helt i onödan. 😦

2016-12-07-08-08-50

Indi hos Din Veterinär i Helsingborg – han lyssnar förväntasfullt när personalen rör sig utanför rummet vi väntar i – han tycker ju fortfarande det är kul att gå till veterinären, tack och lov.

Däremot visade det sig att han faktiskt har ett diskbråck på höger sida… förmodligen fick han det då han flög upp och skällde på grävmaskinen. Han har ju varit enormt omusklad på högersidan pga 1.5 års konvalescens och operationer och sen blev han nog lite överansträngd av skogspromenaden så det var väl som upplagt för att göra sig illa.

Man kan operera men veterinären tyckte att vi först skulle testa med att behandla med kortisoninjektioner då de haft fin framgång med det på sådana här fall. Så blev det också – dagen innan julafton (!) fick Indi åka till Hässleholms djursjukhus där han sövdes, fick kortisonspruta i ryggen och dessutom fick han en behandling som heter PRP (trombocytrik plasma) i sitt knä för att ge det lite extra läkningsförmåga.  Redan dagen efter såg jag en förbättring i hur mycket han belastade sitt högerben så det känns hoppfullt och var väl en av de bästa julklapparna. 🙂

2016-12-23-08-18-32

Indi stressar inte direkt upp sig hos veterinären – han undersökte visserligen rummet två gånger, mycket noggrant men sen tyckte han att det inte hände så mycket utan la sig ner och vilade. Underbara ”lilla” hunden!

Dock är han fortfarande inte bra, men veterinären har sagt att det förmodligen kan behövas två eller tre injektioner av kortison för att det ska bli bra, så vi avvaktar och se vad som händer, det blir förmodligen en ny behandling nu i januari.

Julen firades lugnt, min mamma och Martins föräldrar var här och vi åt en massa god mat, pratade, lyssnade på julmusik, promenerade med hundarna och hade det allmänt bra. Jag fick mängder med böcker – hela 11 stycken (fast då var det två dubletter som fick bytas) – men också en fin ergonomisk sele till Indigo samt ett Kenjan-koppel!

2016-12-24-19-24-04

Böcker i mängder – årets julklapp för min del! 😀

2016-12-24-15-43-54

Fika på julaftons eftermiddag, med den fina granen i bakgrunden

Nyår firades som vanligt hemma i lugn och ro, här smäller det nästan inte alls tack och lov, bara lite runt tolvslaget. Vi tog cateringmat, precis som tidigare år och det var jättegott. Sigge fick Stesolid och klarade tolvslaget helt okej, alla hundarna fick lammnackar att tugga på 5 minuter i 12 och det var uppskattat. 🙂

I mellandagarna var vi lediga och jag ägnade mig åt att fakturera lite medan Martin fixade med snöbladet till traktorn.. vi får väl se om det kommer till nytta under januari-februari – än så länge har det inte varit mycket snö alls.

2016-12-31-15-00-55

Traktor med snöblad på väg att monteras

2016-12-31-15-06-23

Grått och mulet men ingen snö ännu, dock är det lika bra att ha snöbladet på plats för om det kommer mycket snö här i kombination med vinden så blir det nog till stor nytta.

Det här blev långt men det tar lite tid att sammanfatta ett helt år i ett inlägg. 😉  Förhoppningsvis har jag inte glömt några riktigt viktiga saker…

Nu ser vi fram emot ett 2017 som förhoppningsvis blir bättre än 2016 som väl inte direkt kan sägas ha varit det bästa året, framför allt för världen i stort.

0

Garibaldi RLD N!

Garibaldi och jag har nu klarat av tre starter i rallylydnad nybörjarklass och han har därmed kvalificerat sig för titeln RLD N (jag har dock inte skickat in pappret ännu, måste göra det så titeln blir registrerad). Sista starten gjordes i Hörby på nationaldagen, den här gången tog jag bara med Garibaldi, eftersom Indi håller på med så mycket annat (agility, lydnad, bruks) så kände jag att just nu får rallyn vänta lite för hans del.

Som vanligt är det lite påfrestande att åka bil med Gari… det var drygt 40 minuter till Hörby och han började pipa och hetsa i bilen redan efter 10-15 minuters resa… Sen slarvade jag och gick iväg och anmälde mig när jag väl hade parkerat bilen, nästa gång ska jag göra annorlunda, ska vara ute i god tid och parkera och sen sitta kvar i bilen en stund till han stressar ner, därefter ta ut honom en stund och först därefter gå och anmäla mig.

Nu hade jag näst sista start i vår klass så Gari hann ändå stressa av innan det var vår tur, men det märktes att han hetsat mer än vanligt idag för han var segare är normalt. Det var mulet och lite regn en stor del av förmiddagen, vi slapp dock åskan, sen lagom till vi skulle in på planen så kom solen fram… hade varit skönare med mulet tycker jag men det gick ändå helt ok, jag var säker på att vi inte gjort några större misstag, men samtidigt trodde jag att poängen skulle bli avsevärt lägre denna gången.

Även Helene och Ciel var med i vår klass och sen var det ett par beauceroner till, så rasen var väl representerad på den här tävlingen. Det slutade med att jag och Gari kom på 5:e plats med 96 poäng (betydligt bättre än jag hade väntat mig) och Helene och Ciel kom på 3:e plats med 97 poäng, det var dessutom deras debut i rally!

I fortsättningsklass vann Annica med Kompiz och Robban med Kaiza kom trea, så det var bra utdelning för beauceronerna! Mycket roligt!

Jag köpte en fin uppflyttningsrosett till Garibaldi och så poserade vi lite, tack Helene för hjälpen med fotograferingen!

Nu siktar vi på start i fortsättningsklass under sommaren, så får vi se hur det går. 🙂

Garibaldi RLD N

Garibaldi RLD N